



























Op 25 oktober vindt op onze club het scheidsrechters-examen plaats. Op deze avond kun je examen doen voor het diploma clubscheidsrechter. Leden die verplicht mee doen aan dit examen hebben hier reeds een mail over ontvangen.
Echter is er plaats voor ouders/verzorgers of andere enthousiaste leden om mee te doen aan dit examen.
Wil je meer informatie en/of je inschrijven voor dit examen, stuur dan een mail naar [email protected]







- Leden die verplicht zijn het examen af te leggen worden automatisch ingeschreven, en ontvangen hiervan een mail van de arbitrage commissie.
- Ouders en/of teambegeleiders die mee willen doen aan dit examen kunnen zich melden via een mail aan: [email protected]. Goed te weten: alleen spelende leden (vanaf de A-leeftijd) worden ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Ouders en/of teambegeleiders met een CS-kaart worden dus niet ingedeeld, maar MOGEN als ze dat willen dus wel fluiten. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 september. Per die datum wordt geïnventariseerd of er plekken over zijn (en welke worden ingevuld met B-leeftijd leden).











- Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ("bitje”) te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorieën spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.
- De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.
- Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.
- Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.
- Voor wedstrijden IN DE SENIORENCOMPETITIE geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.
Voor wedstrijden IN DE JUNIORENCOMPETITIE (inclusief jongste jeugd) geldt dat spelers de bal NIET boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.
- In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.




Notabene: de diensten voor de fluitcoaches zijn nu ook in te plannen. De fluitcoaches kunnen zichzelf (online) indelen tot zondag 28 januari 20:00 uur.


Hoofdpunten van ons arbitrageplan:
- Wie moeten hun Clubscheidsrechter (CS) kaart in bezit hebben (of halen)?
- Leden die spelen in competitieverband vanaf tweede jaars B moeten de CS-kaart hebben en zelfstandig wedstrijden kunnen fluiten. De peildatum is 1 maart in het seizoen dat de speler tweede jaars B is. Om spelgerechtigd te zijn, moeten senioren in bezit zijn van de CS-kaart. Hebben zij deze niet, dan mogen zij niet deel nemen aan de competitie.
- Hoe haal ik de CS-kaart en kan ik zelfstandig gaan fluiten?
- Meerdere keren per jaar wordt er een opleiding gestart. De opleiding bestaat uit online E-learning, een bijeenkomst in het clubhuis en het examen. Als je geslaagd bent wordt je ingedeeld om onder begeleiding van een fluitcoach één of twee wedstrijden te fluiten. Vervolgens wordt je nivo bepaald en wordt je ingedeeld om wedstrijden te fluiten
- Ik ben ingedeeld voor het CS-examen, maar ik heb het niet gehaald!
- Wanneer aantoonbaar is (door vorderingen in E-learning, aanwezigheid op bijeenkomst clubhuis en examen) dat je je best hebt gedaan, dan kan er in overleg met de arbitrage commissie een nieuwe examendatum gekozen worden. Het kan zijn dat dit bij een andere vereniging is. Wanneer duidelijk is dat je niet voldoende je best hebt gedaan, dan wordt er ook een andere datum gepland, maar op dat moment kan het bestuur beslissen dat je niet speelgerechtigd bent en gepaste maatregelen nemen.
- Hoe vaak moet ik fluiten?
- Afhankelijk van het aantal scheidsrechters van jouw nivo en het aantal teams dat op dat nivo gefloten moeten worden, moet je rekenen op zo’n zes tot acht wedstrijden per seizoen. Dit is geen maximum en is afhankelijk van het aantal teams in verhouding tot het aantal scheidsrechters van een bepaald niveau. Hoe meer scheidsrechters, des te minder wedstrijden per scheidsrechter!
- Kan ik mijzelf indelen om te fluiten?
- Ja, dat kan. Als je op de site hisalis.nl inlogt, zie je rechts onder "mijn Hisalis”, "LARS” staan. Als je hierop klikt, zie je de ingeplande wedstrijden waarvoor je je kunt indelen.
- Ik ben ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar ik kan niet!
- Je dient altijd zelf voor vervanging te zorgen voor deze fluitdienst en door te geven aan de arbitrage commissie wie de wedstrijd voor jou fluit. De fluitdienst komt dan op de naam te staan van degene die je dienst overneemt. Het is, in goed onderling overleg, mogelijk om een ander je fluitdiensten te laten vervullen. De arbitrage commissie moet hiervan wel op de hoogte worden gesteld, zodat duidelijk is wie een wedstrijd fluit en bij wie de dienst geteld wordt. Let op: De scheidsrechter die in beginsel is ingedeeld voor een fluitdienst, blijft verantwoordelijk voor de fluitdienst en dus voor de vervanger. Als de vervanger niet op komt dagen, dan teld dit als no-show bij de in beginsel ingedeelde scheidsrechter.
- Je was ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar bent niet op komen dagen.
- Dit noemen wij een no-show. Je wordt dan op korte termijn ingedeeld voor twee wedstrijden (de verzuimde fluitbeurt en een extra wedstrijd). Bij een tweede en volgende no-show wordt in overleg met het bestuur een sanctie worden opgelegd. Boetes, opgelegd door de KNHB, ten gevolge van het niet op komen dagen van de scheidsrechter, worden op de betrokken scheidsrechter verhaald.
- Ik wil of kan geen wedstrijden fluiten!
- Het staat senioren vrij om een vervanger voor een fluitdienst te regelen, waar bij de fluitdienst op naam van de ingedeelde scheidsrechter blijft staan. Wel moet hierbij rekening gehouden worden met het niveau van de wedstrijd en moet de arbitrage-commissie op de hoogte zijn. Scheidsrechters kunnen onderling afspraken maken over de tegenprestatie. Als tegenprestatie wordt wel een activiteit op de club of voor de vereniging verwacht. Belangrijk: Senioren die geen wedstrijden fluiten dienen wel in bezit te zijn van de CS-kaart om wedstrijden te kunnen spelen! Alle junioren vanaf de tweede jaars B-jeugd zijn verplicht wedstrijden te fluiten wanneer zij daarvoor ingedeeld worden.
- Meer vragen?
- Het uitgebreide Verenigings Arbitrage Plan staat op de site onder Documenten/Arbitrage. Mocht je daarna nog vragen hebben, stuur dan een mail naar: [email protected]







- Line-up: Bij aanvang van iedere wedstrijd vormen alle teams een line-up. De spelers doen dit door een rij te vormen, achter elkaar aan te lopen, langs alle tegenstanders te lopen en daarbij iedereen de hand te schudden.
- Bedanken / feliciteren: Na iedere wedstrijd gaan alle spelers en beide scheidsrechters naar de middenstip om elkaar te bedanken/feliciteren.
- Drankje: Na iedere wedstrijd wordt er gezamenlijk iets gedronken ter afronding van de wedstrijd.
Instructies voor aanvoerders, coaches en scheidsrechters:





De KNHB gaat strenger toezien op het tijdig afronden van de digitale wedstrijdformulieren. Het DWF moet bij voorkeur direct na de wedstrijd worden afrond in het bijzijn van zowel aanvoerders/coaches en scheidsrechters.
De bond kan een boete opleggen aan de partij die het DWF te laat indient. Dit kan oplopen tot een boetebedrag van 75 euro.
Niemand heeft belang bij het te laat invullen van het DWF. Blijf als coaches en scheidsrechters direct na de wedstrijd op het veld en rond het DWF af. Makkelijk, handig en voor iedereen beter!

Examen Heren en Dames 1&2 op 14 november (aanvang 19.30 uur)
Examen Jongens A en Dames 3&4 op 19 november (aanvang 19.30 uur)
Examen Meisjes A op 21 november (aanvang 19.30 uur)

- Donderdag 14 november 2013: Heren Veteranen, Heren 1/2, Dames 1/2
- Dinsdag 19 november 2013: Dames 3/4, Jongens A
- Donderdag 21 november 2013: Meisjes A

Werkwijze
Om een fluitbeurt in te roosteren, dien je ingelogd te zijn op de website. Op de vernieuwde website kun je dit doen via de knop leden en dan kiezen voor inloggen. Log vervolgens in met jouw lidnummer en wachtwoord, en kies in het menu voor de optie LARS (Leden Arbitrage Registratie Systeem).
In het inroosterscherm zie je jouw scheidsrechter-niveau (zoals dat in het systeem bij ons bekend is). Je kan alleen inroosteren op wedstrijden die dat niveau behoeven. Als het niveau volgens jou onjuist is dan kan je dit via e-mail bekend maken aan [email protected].
Vervolgens zoek je een wedstrijd op die je wilt fluiten. Als het nog mogelijk is om je in te roosteren dan zie je rechts van de wedstrijd een link "Inplannen". Klik op deze link om je voor die wedstrijd in te plannen. Na het klikken op de link moet je nog extra akkoord geven ter bevestiging van je keuze. Wedstrijden waar je bent ingedeeld worden vervolgens in een groene kleur weergegeven.
Let op: na het inplannen voor een wedstrijd kan je dit niet meer zelf ongedaan maken. Wil je toch een aanpassing maken stuur dan een e-mail naar [email protected].

Deze regel geldt voor alle wedstrijden tussen twee elftallen (dus niet bij de jongste jeugd), en is al langere tijd van toepassing voor wisselspelers die een tijdstraf krijgen opgelegd. In de bijlagen staan de briefing voor clubarbitrage.
Vraag 1: Wat gebeurt er als een teambegeleider gedurende de wedstrijd tijdelijk van het veld wordt gestuurd (gele kaart)?
Antwoord 1: De betreffende teambegeleider moet 10 minuten buiten de omheining gaan staan en mag gedurende zijn tijdstraf niet coachen of aanwijzingen geven. Tevens speelt het betreffende team gedurende de tijdstraf met 1 speler minder. De aanvoerder wijst een speler aan die het veld moet verlaten. Deze speler mag overigens gewoon wisselen gedurende de tijdstraf, zolang het team maar met 1 speler minder speelt.
Vraag 2: Wat gebeurt er als een teambegeleider definitief van het veld wordt gestuurd (rode kaart)?
Antwoord 2: De betreffende teambegeleider mag zich gedurende het restant van de wedstrijd niet langer binnen de invloedssfeer van de wedstrijd begeven en mag dus ook niet achter de omheining meer gaan staan. Gedurende het restant van de wedstrijd speelt het betreffende team met 1 speler minder. De aanvoerder wijst een speler aan die het veld moet verlaten. Deze speler mag overigens gewoon wisselen gedurende de tijdstraf, zolang het team maar met 1 speler minder speelt.


![]() |
|||||||||||||
|
|||||||||||||
BEKENDE OUD-SPORTERS OVER SCHEIDSRECHTERS EN ARBITRAGE:Floris Evers, tophockeyer en winnaar Olympisch zilver: "VAN EEN GOEDE SCHEIDSRECHTER HEB JE GEEN LAST, DIE IS ER EN DIE FLUIT ALS HET NODIG IS.""Natuurlijk hebben we allemaal wel eens kritiek op de scheidsrechter, zeker op momenten dat we zelf niet lekker in ons vel zitten als spelers. Maar als geblesseerde teamgenoten bijvoorbeeld moeten fluiten op de training, besef je wel dat we groot respect moeten hebben voor de scheidsrechters en dat we blij moeten zijn dat er elke zondag weer twee zijn." Fotografie: KNHB:Koen Suyk |
![]() |
||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
LEES DE INSPIRERENDE VERHALEN OP ONZESCHEIDS.NLIn de afgelopen weken hebben tal van verenigingen hun verhaal al op Onzescheids.nl gepost. Zij komen in aanmerking voor een prijs van € 5.000, net als andere verenigingen die de komende tijd hun aansprekende en inspirerende verhalen op de site plaatsen. In de campagne "Onze Scheids, Mijn Held” wordt zo uitgesproken wat elke sporter wel denkt, maar niet vaak zegt: zijn waardering voor de scheidsrechter, officials en arbitrage. Zo geeft rugbyvereniging R.C. Waterland uit Purmerend arbitrage die het verdient. De club zelf betrekt ouders door hen cursussen over het rugby en de regels aan te bieden. UNA/Brinvast uit Veldhoven stelde eind 2010 een arbitrageplan in, gericht op het aanstellen, opleiden en begeleiden van verenigingsscheidsrechters. En hockeyvereniging NMHC uit Nijmegen benadrukt het belang van een "goede structuur” voor het opleiden en inzetten van scheidsrechters. Zo staan er nog veel meer aansprekende en inspirerende verhalen van verenigingen uit verschillende sporten op Onzescheids.nl. SPREEK JE OOK UIT. VERTEL HOE JIJ - EN JE VERENIGING - SCHEIDSRECHTERS WAARDEERT EN MAAK KANS OP € 5.000,- VOOR DE CLUB |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() |



- In het afgelopen seizoen hebben we weer kunnen rekenen op de inzet van heel veel scheidsrechters om jeugd-, senioren- en zaalhockeywedstrijden te fluiten. Geen wedstrijd zonder de 23ste en 24ste man op het veld. Hisalis bedankt alle scheidsrechters hartelijk voor hun inzet!
- Om een paar scheidsrechters extra in het zonnetje te zetten, laten we de statistieken voor zich spreken: gemiddeld fluit elk Hisalis lid ouder dan 16 jaar zo’n 4 a 5 wedstrijden per seizoen. Het gebeurt wel eens dat een scheidsrechter onverwacht uitvalt. Dan is het een hele opluchting als iemand spontaan bereid is om in te springen. Zo hebben we meermalen een beroep kunnen doen op Maarten Verspoor, Sven Cozijn en Flip van ’t Pad Bosch, Femke Austie en Simone Augustinus. Dank daarvoor!
-
Een goede "scheids” draagt bij aan een leuke, sportieve wedstrijd. De arbitragecommissie wil jullie ook komend seizoen weer op scherp zetten met een opfriscursus door Ewout van Aaken. Hij is ervaren internationaal bondscheidsrechter, en weet de fijne kneepjes aansprekend over te brengen, o.a. met voorbeeldfilmpjes.
-
De KNHB zet het komend seizoen hoog in op de nieuwe scheidsrechterscursus, door
e-learning. Zelf thuis oefenen door middel van voorbeeldfilmpjes met uitleg, in je eigen tijd, in je eigen tempo. Wij vonden de sneak preview er veelbelovend uitzien! Verdere informatie, start- en examendata volgen. -
Vanaf 16 jaar ben je verplicht om de scheidsrechterskaart (de C-kaart) te halen en af en toe te fluiten. Niet fluiten betekent niet spelen. Veel scheidsrechters maken licht werk. Daarom zijn ook enthousiaste 14+ jeugd en ouders van harte uitgenodigd om de C-kaart te halen.
-
Je gloednieuwe scheidsrechterskaart op zak, en dan voor het eerst fluiten… beetje spannend! Ervaren scheidsrechters willen je graag op weg helpen: voorbespreken, tips & tricks, feedback. Geen schaduw-scheidsrechter, maar je eigen coach. Het komend seizoen worden onervaren scheidsrechters op zaterdagochtend ingedeeld samen met een scheidsrechter-coach. We zoeken nog enkele scheidsrechter-coaches!
-
De arbitragecommissie wil Peter Steenbergen en Hans Edginton bedanken voor hun inzet voor de commissie in het afgelopen seizoen. We hebben 2 vacatures, doe jij mee?
De arbitragecommissie Hisalis ([email protected])
Gertrud Suurmond
Katrien Grünberg

Opfriscursus voor alle scheidsrechters op maandag 12 maart
Hockeyclub Hisalis nodigt JOU uit om weer even op SCHERPgezet te worden met aanwijzingen over de nieuwste spelregels, en tips & tricks van de expert voor het leiden van een wedstrijd. De spelregel opfriscursus is voor alle spelers met een C-kaart. Ook ouders met C-kaart zijn van harte uitgenodigd. De cursusavond worden gegeven door Ewoud van Aken, ervaren bondsscheidsrechter en KNHB opleider.
Wanneer: Ma. 12 maart 2012
Hoelaat: 20.00 – 22.00
Waar: Clubhuis Hisalis
Tot ziens op 12 maart!
De Hisalis Arbitrage Commissie (e-mail: [email protected]).
Lees meer...
Van de Arbitragecommissie:
Hisalis is blij met zijn scheidsrechters. Geen wedstrijd zonder de 23ste en 24ste man op het veld. Een goede "scheids” draagt bij aan een leuke, sportieve wedstrijd. Elke week zijn er weer veel mensen nodig om jeugd-, senioren- en zaalhockeywedstrijden te fluiten. Een hele klus! Wij hebben jullie hulp hard nodig. Immers, veel scheidsrechters maken licht werk.
Ben jij…
¼ 16 jaar of ouder, en heb je nog GEEN C-kaart?
¼ onervaren C-kaart houder, vind je het best lastig om goed te fluiten?
¼ Tussen 14 en 16 jaar en zou je al willen fluiten?
¼ er een beetje "uit” geraakt? Ook U, ouders langs de lijn!
¼ scheidsrechter met veel plezier in het fluiten, zou je best moeilijkere wedstrijden willen (leren) fluiten?
Speciaal voor jullie biedt Hisalis
Ø Spelregelcursussen vanaf 14 jaar (verplicht vanaf 16 jaar)
Ø Opfriscursus voor (oud) kaarthouders
Ø Begeleiding en coaching voor onervaren scheidsrechters
Ø Extra opleiding en coaching voor ervaren scheidsrechters met ambitie
Dit is de agenda voor de komende maanden:
Opfriscursus C-kaart
Voor alle spelers met een C-kaart (senioren, A jeugd, ouders) om weer even op scherp gezet te worden, met aanwijzingen over de nieuwste regels, tips & tricks voor het leiden van een wedstrijd. De cursus worden gegeven door Ewoud van Aken. Hij is ervaren bondsscheidsrechter en KNHB opleider.
Deelname is kostenloos.
Wanneer: Maandag 12 maart 2012
Hoelaat: 20.00 – 22.00
Waar: Clubhuis Hisalis
E-learning Spelregelcursus met C-kaart examen
Hisalis doet mee aan een proef met e-learning. Dat is de KNHB spelregelcursus, maar dan via internet dmv instructie, filmpjes, beelden etc. Handig te plannen in je eigen tijd! Geen verplichte bijeenkomsten meer. Jammer! Wel handig te combineren met huiswerk! Alleen het examen vindt plaats op de club. Deelname aan de cursus is kosteloos. Ook het examen is kosteloos… tenminste als je het examen ook echt aflegt! Bij niet verschijnen brengt de club 50 euro in rekening.
Speciaal aanbevolen voor spelers van 16 jaar en ouder die nog niet de (verplichte) kaart hebben. Ook spelers vanaf 14 jaar mogen meedoen. En natuurlijk ouders!
Wanneer: volgt (waarschijnlijk vanaf mei 2012).
Examendatum: volgt
Waar: Op elke PC, waar je maar wil
Aantal deelnemers: volgt
Meld je aan dmv email aan [email protected].
Coaching van beginnende scheidsrechters
Nieuwe C-kaart houders worden in het begin van het nieuwe seizoen tenminste 3x ingeroosterd voor een jeugd/jongste jeugd wedstrijd op de zaterdagochtenden, waarbij er scheidsrechterscoaches aanwezig zijn om voor- en nabespreking te doen en tips te geven.
Start: nieuwe hockeyseizoen (sept. 2012)
Wij zoeken nog scheidsrechterscoaches. Heb je een C-kaart of B-kaart, heb je al ruime ervaring met fluiten, en vind je het leuk om scheidrechters op een positieve manier te begeleiden bij hun eerste wedstrijden? Meld je dan aan dmv e-mail aan [email protected].
Arbitrage Dream Team
Het Arbitrage Dream Team is voor jonge, talentvolle scheidsrechters met ambitie. Heb je een C-kaart, veel plezier in het fluiten van wedstrijden, en al enige ervaring, en wil je op naar de top? Dan is het Arbitrage Dream Team wellicht iets voor jou. Speciaal voor het Dream Team organiseert Hisalis een Masterclass, deelname aan Young Umpire Challenge, opleiding voor C-plus kaart, en eventueel bondsscheidsrechter (B-kaart).
Eerste bijeenkomst in september 2012 (datum volgt).
Belangstelling? Meld je aan d.m.v. email aan [email protected].
Ouders langs de lijn
"Waarom wordt er niet voor buitenspel gefloten?” "Bestaat er geen afhouden meer?”
Herkent U dit? Hebt u wel ervaring als scheidsrechter, maar is uw kennis wat roestig, dan is de opfriscursus op 12 maart ook voor u. Wij hopen dat ook ouders met hockey ervaring zonder C-kaart zich opgeven, en als zo als scheidsrechter-begeleider met de F en E teams van hun kinderen kunnen meegroeien.
Meld je aan d.m.v. email aan [email protected].
De Hisalis Arbitrage Commissie
Gertrud Suurmond (planning)
Katrien Grünberg
Hans Edgington
e-mail: [email protected].
De agenda is leeg | |
Hele agenda |
Nog geen verslagen. |
Verslag schrijven |
overall |
![]() ![]() ![]() |
week |
![]() ![]() ![]() |
overall: 20% |week: 50% |
# | T | RP | P | # w | # d |
1 | Jongens A1 | 6,889 | 62 | 9 | 90 |
2 | Meisjes C3 | 5,000 | 50 | 10 | 44 |
3 | Meisjes B4 | 4,778 | 43 | 9 | 37 |
4 | G-Hockey 2 | 4,750 | 19 | 4 | 19 |
5 | Dames Jong 1 | 4,000 | 40 | 10 | 43 |
Gehele clubcompetitie |
Keeper | # tegen | |
1 | R van der Vlis | 5 |
2 | P Vreeken | 6 |
3 | L Vos | 7 |
4 | S de Bart | 7 |
5 | J Lohman | 8 |
6 | M van den Berg | 8 |
7 | N Monsma | 10 |
8 | L Omvlee | 11 |
9 | S de Bart | 11 |
10 | M de Nes | 12 |
# tegen = aantal doelpunten tegen | ||
Gehele keeperscompetitie |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zondag 17 februari 2019 | |
Aantal leden (info) | 664 |
Nu online | 154 |
Leden met @ | 100,0% |
SMS Bereik (teams) | 73,5% |