hisalis-banner-1.jpg
hisalis-banner-10.jpg
hisalis-banner-11.jpg
hisalis-banner-12.jpg
hisalis-banner-13.jpg
hisalis-banner-14.jpg
hisalis-banner-15.jpg
hisalis-banner-16.jpg
hisalis-banner-17.jpg
hisalis-banner-18.jpg
hisalis-banner-19.jpg
hisalis-banner-2.jpg
hisalis-banner-3.jpg
hisalis-banner-4.jpg
hisalis-banner-5.jpg
hisalis-banner-6.jpg
hisalis-banner-7.jpg
hisalis-banner-8.jpg
hisalis-banner-9.jpg
Nieuwsoverzicht
ARBITRAGECOMMISSIE

17-2-2019
Verplicht fluiten? Deel jezelf in!
 
De arbitragecommissie krijgt regelmatig berichten van scheidsrechters die niet kunnen fluiten terwijl zij zijn ingedeeld. Dit kun je zelf voorkomen!
Iedere scheidsrechter kan zich inplannen voor wedstrijden. Hiermee voorkom je dat je wordt ingedeeld door de arbitragecommissie op momenten dat je niet wilt en/of kunt fluiten. 
Wil je weten hoe je dit doet? Kijk dan deze video met uitleg: https://youtu.be/sMPkXh64fcA
Aankomende woensdag 20 februari worden de wedstrijden van het eerste speelweekend door de arbitragecommissie ingedeeld en vervolgens wordt elke week weer voor een volgend weekend ingedeeld. Dit doen we om te voorkomen dat er pas laat bekend is wie moet fluiten en heeft eenieder de tijd en kans om te ruilen als dit nodig mocht zijn.
Let op bij het indelen dat je jezelf niet voor een te lage wedstrijd indeelt. Er zijn voldoende scheidsrechters voor elk niveau wedstrijd, maar niet als men zich indeelt voor een te laag niveau. Doe je het toch, dan loop je de kans dat je alsnog van de wedstrijd wordt gehaald door de arbitragecommissie.

Vragen? 


 

2-12-2018
Zaalbriefing spelregels vrijdag 7 december
 
De laatste veldwedstrijden zijn gisteren gespeeld, nu op naar de zaalcompetitie!

Komende vrijdag 7 december wordt er een zaalbriefing gegeven m.b.t. de regels en het fluiten. Deze briefing start om 19.30 uur in het clubhuis. Tijdens deze bijeenkomst worden de verschillen tussen de zaal- en veldregels weer even naar boven gehaald en worden situaties aan de hand van filmpjes besproken. Deze briefing is bedoeld voor eenieder die op de hoogte wil zijn van de zaalregels, maar zeker voor degenen die zich gaan opgeven om voor verschillende teams te gaan fluiten. We verwachten dat deze vrijdag dan ook aanwezig zijn. 
 
Vragen over het fluiten in de zaal? Kom vrijdag naar de briefing of mail naar [email protected] 
 

3-9-2018
Scheidsrechter? Deel je in!
 
De wedstrijden voor de komende weken staan alweer ingedeeld en de senioren starten zelfs volgende week alweer aan de competitie. Dit betekend dat de scheidsrechters ook weer kunnen worden ingedeeld. Deze week zal de arbitragecommissie de eerste wedstrijddagen indelen. Wil je voorkomen dat je ingedeeld wordt op een tijd of wedstrijd die je niet wilt of kunt fluiten? Deel dan jezelf in. Lees hier alles over in het bijgevoegde document en bekijk de video voor het online indelen via de site (https://youtu.be/sMPkXh64fcA).

Tot op het veld,
Bas & Nanda
Arbitrage Commissie
 

4-3-2018
Trainingen keepers voor alle teams weer van start!
 
Aankomende donderdag (8 maart) gaan de trainingen voor alle keepers weer van start op het veld. In de teams die geen vaste keeper hebben, is elke week een andere speler uitverkoren om dat weekend het doel te verdedigen. Voor deze keepers wordt elke week een gevarieerde training gegeven, aangepast aan het niveau van de betreffende keepers.

Wij zien de keepers (volledig omgekleed en op het veld) om:
17. 30 uur -> jongst jeugd teams (spelend met keeper)
18.15 uur -> jeugd teams (alle 11-tallen)

We hopen weer veel keepers op de training te mogen ontvangen!

Keeperstrainers HC Hisalis

 

27-2-2018
Verplicht fluiten? Deel jezelf in!
 
Als arbitragecommissie krijgen wij regelmatig berichten van scheidsrechters die niet kunnen fluiten terwijl zij zijn ingedeeld. Dit kun je zelf voorkomen! 
Iedere scheidsrechter kan zich inplannen voor wedstrijden. Hiermee voorkom je dat je wordt ingedeeld door de arbitragecommissie op momenten dat je niet wilt en/of kunt fluiten. Wil je weten hoe je dit doet? Kijk dan deze video met uitleg: https://youtu.be/sMPkXh64fcA
Aankomende donderdag worden de wedstrijden van het eerste speelweekend door de arbitragecommissie ingedeeld en vervolgens wordt elke week weer voor een volgend weekend ingedeeld. Dit doen we om te voorkomen dat er pas laat bekend is wie moet fluiten en heeft eenieder de tijd en kans om te ruilen als dit nodig mocht zijn.
Let op bij het indelen dat je jezelf niet voor een te lage wedstrijd indeelt. Er zijn voldoende scheidsrechters voor elk niveau wedstrijd, maar niet als men zich indeelt voor een te laag niveau. Doe je het toch, dan loop je de kans dat je alsnog van de wedstrijd wordt gehaald door de arbitragecommissie.

Vragen? Mail naar: [email protected]

 

21-11-2017
Ophalen scheidsrechterkaarten
 
De scheidsrechterskaarten van de nieuwe clubscheidsrechters zijn binnen. Alle geslaagden kunnen vanaf vandaag hun kaart bij de bar in het clubhuis ophalen. De scheidsrechterskaart moet je op zak hebben als je een wedstrijd gaat fluiten.
Let op: de openingstijden van het clubhuis kunnen tijdens de winterperiode behoorlijk afwijkend zijn. Bestudeer de wedstrijdschema's goed zodat je niet voor een dichte deur staat.

Veel plezier bij het fluiten allemaal!

 

12-11-2017
Veel nieuwe CS geslaagden!
 
De afgelopen scheidsrechter examenavond heeft Hisalis maar liefst 31 nieuwe scheidsrechters opgeleverd! De arbitrage-commissie is erg blij te merken dat zowel ouders/begeleiders maar ook jongere spelers interesse hebben om de regels te leren. Ook dit seizoen zijn er weer jongens en meisjes uit de D- en C-leeftijd opgegaan voor het examen (fluitverplichting is er alleen voor spelende leden vanaf de B-leeftijd).

Een aantal van de nieuwe scheidsrechters (althans voor hen met fluitverplichting) zijn al ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Zij zullen eerst onder begeleiding van een fluitcoach het veld op gaan. De nieuwe arbiters kunnen met hulp van deze ervaren scheidsrechters leren hoe de regels het best in de praktijk kunnen worden toegepast. Ook worden de aanvullende handelingen (zoals het afronden van het wedstrijdformulier) met hen doorgenomen.

Veel plezier met het fluiten!

 

7-10-2017
Week van de scheidsrechter - Spelregelcafé
 
Van 7 tot 13 Oktober vindt de week van de scheidsrechter plaats. Een week om even stil te staan bij de inzet van de scheidsrechters op jouw wedstrijd. Een extra bedankje vanuit je team, een vriendelijk woord.... Zet de scheidsrechter even extra in het zonnetje!

De arbitragecommissie organiseert deze week op 11 oktober een spelregelcafé. Degenen die binnenkort examen doen zijn hier aanwezig, maar uiteraard zijn alle leden (scheidsrechter of niet) welkom. De verschillende regels komen deze avond aan bod en uiteraard is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

Datum: woensdag 11 oktober
Inloop: 19:15
Start: 19:30
Locatie: Clubhuis
 

13-9-2017
Scheidsrechtersexamen 25 oktober
 

Op 25 oktober vindt op onze club het scheidsrechters-examen plaats. Op deze avond kun je examen doen voor het diploma clubscheidsrechter. Leden die verplicht mee doen aan dit examen hebben hier reeds een mail over ontvangen. 

Echter is er plaats voor ouders/verzorgers of andere enthousiaste leden om mee te doen aan dit examen.

Wil je meer informatie en/of je inschrijven voor dit examen, stuur dan een mail naar [email protected]

 

25-8-2017
Wedstrijden fluiten seizoen 2017-2018
 
Vanaf komende week gaan alle teams weer trainen en vanaf zaterdag 9 september start de competitie. Met dank aan het wedstrijdsecretariaat zijn de thuiswedstrijden voor de jeugdelftallen inmiddels ingedeeld. Dit betekend dat ook de scheidsrechters weer kunnen worden ingedeeld. 
In de bijlage vind je in het kort de informatie over de indeling van scheidsrechters en de regels die hieraan verbonden zijn.

Scheidsrechters voor het eerste weekend delen we komend weekend in, volgende week doen we de 2e week enzovoorts. Zo weet je tijdig dat je moet fluiten.

Tot op het veld!

Bas Lefeber en Nanda Ruigrok - Janssen
Arbitragecommissie

 

19-8-2017
Haal het beste uit de Jeugd naar boven: word Fluitcoach!
 
Ben jij die ouder/speler die graag fluitende jeugd een hart onder de riem steekt door ze bij te staan bij hun eerste fluitwedstrijden na het behalen van hun scheidsrechterskaart? 
 
Iedereen kan zich vast nog herinneren hoe spannend het was om voor de eerste keer niet als speler maar als scheidsrechter op het veld te staan. Om die situatie wat veiliger voor de fluitist te maken bestaat er op Hisalis de 'Fluitcoach'. Deze mensen begeleiden de beginnend fluiter bij het fluiten van de hun aangewezen wedstrijd en helpt ze met tips en uitleg zich beter te presenteren als scheidsrechter. 
 
Voor de fluiters een hele belangrijke steun en voor de club een onmisbare schakel in het verbeteren van het hockeyplezier van spelers en fluiters.  
 
Het corps Fluitcoaches zoekt vrijwilligers met het hart op de juiste plaats om deze jonge fluiters te begeleiden. Ben jezelf actief en wil je kennis overbrengen op de jeugd, aarzel niet en schrijf een aanmelding naar [email protected].nl
 

15-12-2016
Ophalen scheidsrechterskaarten
 
De scheidsrechterskaarten van de nieuwe clubscheidsrechters zijn binnen. Alle geslaagden kunnen vanaf vrijdag 16 december de kaarten bij de bar in het clubhuis afhalen. 

Let op: de openingstijden van het clubhuis zijn tijdens de winterperiode behoorlijk afwijkend. Bestudeer de wedstrijdschema's goed zodat je niet voor een dichte deur staat.

Veel plezier bij het fluiten allemaal!

De scheidsrechterscommissie
 

25-11-2016
Spelregelcafé zaalhockey
 
Zondag na de wedstrijd van Heren-1 (dus om circa 16:15 uur) organiseert de Arbitrage Commissie een spelregelcafé. Tijdens deze bijeenkomst worden de zaalregels uitgelegd, en wordt er ingegaan op de nieuwe zaalregels voor dit seizoen. Deze bijeenkomst is niet alleen interessant voor scheidsrechters, maar ook voor coaches, teambegeleiders en ouders. Graag dus tot zondag!

De arbitragecommissie
 

8-11-2016
Veel nieuwe CS geslaagden!
 
Vorige week hebben maar liefst 38 leden en ouders/begeleiders met goed gevolg het examen voor clubscheidsrechter afgerond! De arbitrage-commissie is erg blij te merken dat zowel ouders/begeleiders maar ook jongere spelers interesse hebben om de regels te leren. Ook dit seizoen zijn er weer jongens en meisjes uit de D- en C-leeftijd opgegaan voor het examen (fluit-verplichting is er alleen voor spelende leden vanaf de B-leeftijd).

Een aantal van de nieuwe scheidsrechters (althans, voor hen met een fluitverplichting) zijn al ingedeeld om wedstrijden te gaan fluiten. Zij zullen eerst onder begeleiding van een fluitcoach het veld op gaan. De nieuwe arbiters kunnen met de hulp van deze ervaren scheidsrechters leren hoe de regels het best in de praktijk kunnen worden toegepast. Ook worden de aanvullende handelingen (zoals het afronden van het wedstrijdformulier) met hen doorgenomen.

Veel plezier bij het fluiten! 
 

6-10-2016
Week van de scheidsrechter
 
De KNHB heeft sinds een aantal jaar de eerste week van oktober uitgeroepen tot de week van de scheidsrechter. We willen jullie ook dit jaar weer vragen om dit weekend jullie scheidsrechters in het zonnetje te zetten.
 
Voor elke wedstrijd zijn er scheidsrechters aanwezig om de wedstrijd in goede banen te leiden. Dit zal de ene keer wat beter lukken dan de andere keer, maar over het algemeen zijn teams vrij tevreden over de scheidsrechters op onze club.

Bij de jongste jeugd wordt veel gefloten door ouders; bij jeugd en senioren teams grotendeels door spelers van oudere teams. En ondanks dat iedereen wel een op de scheids moppert (binnensmonds natuurlijk...) zijn we allemaal weer blij als de wedstrijd wordt gefloten en we ons daar geen zorgen over hoeven maken.
 
Goed moment om deze dankbaarheid extra te laten blijken. We willen alle teams, ook de uitspelende teams, vragen om dit weekend iets extra's te doen voor hun scheidsrechter. Een extra bedankje van het hele team of een extra compliment na afloop van de wedstrijd, doet al veel goeds.

Deel je ervaring dit weekend via social media met #scheidsbedankt.
 
We weten dat we op jullie kunnen rekenen om de scheidsrechters, die Hisalis teams dit weekend fluiten, met een extra goed gevoel van het veld te laten gaan!!
 
Met sportieve groet,
de arbitrage commissie 

16-9-2016
Scheidsrechterexamen op 4 november
 
Op vrijdagavond 4 november zal er weer een clubscheidsrechter-examen worden afgenomen. Voor spelers en speelsters vanaf de A-leeftijd is dit examen verplicht. Spelers in de B-leeftijd mogen op vrijwillige basis deelnemen. Het is echter ook mogelijk om als ouders/begeleider op te gaan voor het examen. 
 • Leden die verplicht zijn het examen af te leggen worden automatisch ingeschreven, en ontvangen hiervan een mail van de arbitrage commissie. 
 • Ouders en/of teambegeleiders die mee willen doen aan dit examen kunnen zich melden via een mail aan: [email protected]. Goed te weten: alleen spelende leden (vanaf de A-leeftijd) worden ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Ouders en/of teambegeleiders met een CS-kaart worden dus niet ingedeeld, maar MOGEN als ze dat willen dus wel fluiten. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 september. Per die datum wordt geïnventariseerd of er plekken over zijn (en welke worden ingevuld met B-leeftijd leden). 
De opleiding tot clubscheidsrechter is grotendeels "online". Na de inschrijving wordt er automatisch een mail verstuurd met een link naar de digitale leeromgeving. Hier worden de regels uitgelegd en geoefend. 

Op een nader te bepalen datum zal er in het clubhuis een spelregelavond worden georganiseerd. Er wordt dan meer ingegaan op de regels en er worden dan natuurlijk vragen van de examenkandidaten beantwoord. Ook vlak voorafgaand het examen zal de examinator nog extra informatie geven en vragen beantwoorden. 

Het examen zelf bestaat uit een aantal multiple-choice vragen, welke direct na het examen worden nagekeken. Na een positief resultaat zal de KNHB binnen een aantal weken het "felbegeerde" pasje opsturen naar de vereniging. Wij zorgen er dan voor dat ze snel bij jullie terecht zullen komen.

De Arbitragecommissie
 

31-8-2016
Vrijdag 9 september "Spelregelcafé"
 
Nu de competitie weer voor de deur staat leek het ons een goed plan om iedereen weer even bij te praten over de bestaande en nieuwe regels. Dit jaar gaan wij dat doen tijdens het spelregelcafé op vrijdag 9 september om 20:00 uur, in het clubhuis.

Bondsscheidsrechter Florian de Clerq zal iedereen van de juiste informatie voorzien om goed voorbereid het veld op te gaan. Uiteraard kun je ook voor al je vragen over de regels op deze avond bij hem terecht. Het spelregelcafé is dan ook niet alleen voor scheidsrechters, maar ook voor ouders die meer willen weten over de regels van het hockey.
 

31-3-2016
Scheidsrechterkaarten
 
De scheidsrechterkaarten van het laatste examen (en degene die niet eerder zijn blijven liggen) kunnen worden opgehaald. De kaarten bevinden zich in het kaartenbakje achter de bar.
 

12-2-2016
Arbitrage, hoe staan we er voor?
 
De afgelopen seizoenen heeft de arbitrage commissie zich met succes gestort op het opleiden van clubscheidsrechters. Het doel was om de senioren die nog geen kaart hadden op te leiden en ervoor te zorgen dat alle A-jeugd de opleiding heeft doorlopen voordat ze de A-leeftijd bereiken. Dit is, op een enkeling na, gelukt en daar zijn wij best trots op.

De fluitcoaches, ervaren scheidsrechters van de club, begeleiden de nieuwe scheidsrechters tijdens de eerste wedstrijden op het veld. Over het algemeen zijn reacties hierop zeer positief. Een enkele keer blijkt het niveau van de wedstrijd net niet voldoende aan te sluiten op het niveau van de scheidsrechter. Dit zal echter altijd lastig blijven.

Inmiddels hebben we meerdere jonge scheidsrechters in de C- en D-leeftijd. Deze scheidsrechters willen natuurlijk ook wedstrijden fluiten. Aangezien niet al deze scheidsrechters direct toe zullen zijn aan het fluiten van een 11-tal, zal de arbitragecommissie ook de begeleiders van de 8-tallen benaderen om deze scheidsrechters ervaring op te laten doen. Waarna zij natuurlijk ook door zullen kunnen stromen naar de 11-tallen.
 
Zoals hierboven te lezen is, zijn we goed op weg. Maar we zijn er nog lang niet.
 
De beginnende scheidsrechters voor de 11-tallen worden begeleid door de fluitcoaches. We hebben een goede groep coaches, maar we zouden er nog best meer kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat we de diensten nog beter kunnen verdelen. Daarnaast willen we de scheidsrechters die nog jong zijn en de 8-tallen zullen gaan fluiten, ook kunnen begeleiden. Zonder de juiste begeleiding willen we hen nog niet het veld op laten gaan. Ook hiervoor hebben we een uitbreiding van de groep fluitcoaches nodig, zodat we hen (met een geselecteerde groep coaches) kunnen gaan begeleiden.

Op dit moment hebben we veel scheidsrechters in de lagere niveaus en te weinig in de hogere niveaus. Om scheidsrechters naar een hoger niveau te helpen hebben ook weer extra begeleiders nodig. Hiervoor zoeken we niet alleen begeleiders, maar bijvoorbeeld ook scheidsrechters die al op een hoger niveau fluiten, die de mede-scheidsrechter tijdens een wedstrijd kunnen begeleiden om dit niveau zelfstandig te kunnen fluiten.
 
En of het nog niet genoeg is...

Onze indeler is helaas voor aanvang van de midwinter-/zaalcompetitie gestopt. Hiervoor zoeken wij vervanging. Het gaat om het indelen van scheidsrechters (die zichzelf niet indelen via de site/app) op competitiewedstrijden. Het indelen kan je "online" doen vanachter je eigen tablet/PC/laptop. Wij zorgen voor goede uitleg - je staat er dus zeker niet alleen voor. Enige affiniteit hebt met arbitrage is fijn, maar zeker geen must. Het indelen kan overigens ook prima als "duo" worden opgepakt.
 
Wil je de arbitrage commissie helpen om ook voor jouw team de beste scheidsrechter op te leiden en in te delen, stuur dan een mail naar [email protected].

Mocht je vragen hebben over de arbitrage commissie en de "vacatures" die we hebben, dan horen we het uiteraard graag!
 
De Arbitrage Commissie,
Diane en Nanda
 

4-12-2015
Fluiten in de zaal
 
Komend weekend worden de eerste wedstrijden in de zaal gespeeld. Dit jaar gaan er meer Hisalis teams dan ooit in de zaal spelen. Geweldig natuurlijk! Helaas zorgt dit voor wat betreft het fluiten voor enkele knelpunten. Deze problemen willen we samen met jullie gaan helpen oplossen.

Er zijn een aantal teams die nu heel veel moeite hebben om voor elke wedstrijd een scheidsrechter te regelen. Veelal zijn dit teams die weinig tot geen ervaring hebben met de zaal en binnen het team niet over (voldoende) scheidsrechters beschikken.

We willen graag een lijstje met scheidsrechters gaan maken die af en toe willen fluiten bij teams die moeite hebben met het vinden van scheidsrechters.

Heb je een scheidsrechterskaart, en zou je een keer een zaalwedstrijd van een team van onze club willen fluiten, stuur dan een mail naar: [email protected]. Wellicht kan je ook al aangeven op welke dagen je beschikbaar bent. 

Alle kleine beetjes helpen! Schroom dus niet om je op te geven - zelfs als je bijvoorbeeld alleen maar eenmalig zou kunnen fluiten.

Jullie scheidsrechter-inzet zal zonder twijfel met veel waardering door deze teams worden ontvangen. Alvast bedankt scheidsrechters!

Arbitragecommissie
Samen verenigen = samen sterk. 
 

26-11-2015
44 nieuwe scheidsrechters!
 
De afgelopen scheidsrechter examenavond (16 november) heeft Hisalis maar liefst 44 nieuwe scheidsrechters opgeleverd! Er was deze keer een zeer divers gezelschap met natuurlijk veel B-jeugd, maar ook ouders, C-jeugd en zelfs D-jeugd die zichzelf voor de cursus hadden ingeschreven. Lucas Paul (11 jaar) uit de JD1 is nu de nieuwe jongste clubscheidsrechter. Lucas wist het examen bovendien foutloos af te leggen - dus dubbel bijzonder!

Wij wensen iedereen heel veel succes en natuurlijk vooral plezier bij het fluiten!

De Arbitragecommissie
 

27-10-2015
Start cursus "clubscheidsrechter" (en afsluitend examen)
 
Maandag 16 november is er weer een mogelijkheid om op te gaan voor het examen "clubscheidsrechter". Sommige junioren zijn verplicht zijn om deze cursus te volgen. Zij ontvangen hierover bericht en worden automatisch voor de cursus ingeschreven. 

Ouders en andere leden die interesse hebben om deel te nemen aan de cursus kunnen zich zelf opgeven. Dit kan door een mail te sturen naar [email protected]. De cursus is online te volgen en wordt afgesloten met een examen op de club. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Voor de leden die spelen in een KNHB-competitie is het verplicht om wedstrijden te gaan fluiten. Anderen zijn niet verplicht tot het fluiten van wedstrijden - maar dat mag desgewenst natuurlijk wel.

Nu de zaalcompetitie dichterbij komt is het handig als een aantal ouders van spelers die in de zaal gaan spelen een clubkaart gaan halen. Deze wedstrijden worden namelijk niet door de vereniging voorzien van scheidsrechters.
 

3-10-2015
Week van de scheidsrechter
 
In de week van 3 t/m 11 oktober is het de week van de scheidsrechter. Dit is een landelijke actie en kun je op meerdere verenigingen tegenkomen. In deze week willen we onze scheidsrechters eens extra in het zonnetje zetten. Ondanks dat we (helaas) wel eens vitten op de scheids, zijn we toch blij dat ze er zijn. Uiteindelijk hebben we elke week weer twee scheidsrechters voor elke wedstrijd nodig om deze te kunnen spelen. 
 
Een extra bedankje is in deze week wel op z'n plaats. Vandaar dat we alle teams willen vragen om na te denken over hoe jullie je scheidsrechters in de week van de scheidsrechter in het zonnetje gaan zetten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door met het hele team de scheidsrechter zowel voor als na de wedstrijd een hand te geven, door een speciale yel, een kaartje of een ander gebaar.

We horen graag wat jullie bedacht (en uitgevoerd) hebben. We kunnen dit dan weer delen met andere teams en gebruiken als voorbeeld voor volgend seizoen.
Let op! De actie is deze zaterdag al van start gegaan!!!
 
Daarnaast kunnen alle leden een scheidsrechter nomineren. Dit kan een scheidsrechter zijn die heel goed gefloten heeft, goed gereageerd heeft op een situatie, heel jong is, of zich heel goed en snel heeft ontwikkeld. Het gaat hierbij om scheidsrechters die bij ons op de club fluiten. 

Wij zullen deze scheidsrechter nomineren bij de KNHB. Hij of zij kan dan verrast worden door een bondsscheidsrechter en bijvoorbeeld samen een wedstrijd fluiten of tijdens het fluiten begeleid worden. 

Geef je scheidsrechter voor 10 oktober op door een mail te sturen naar [email protected] met daarin wie je nomineert en waarom.
 
Heb je nog vragen, dan horen we het graag!
 
Nanda Ruigrok - Janssen
Arbitrage Commissie 

23-9-2015
Scheidsrechterscafé bij HC Alliance
 
Voor alle Hisalis scheidsrechters die donderdag niet op de Kermis rondlopen de volgende tip. Donderdagavond (24/9) is er een scheidsrechterscafé bij HC Alliance. Deze avond wordt georganiseerd door de KNHB. De avond heeft begeleiding vanuit een aantal bondscheidsrechters. Er komen nieuwe, maar ook bestaande regels aan bod. De avond loopt van 20:00-22:00 (inloop vanaf 19:30). Aanmelden via https://nl.surveymonkey.com/r/Regeljevoorsprong

 

18-6-2015
Spelregelwijzigingen vanaf 1 augustus
 
Vanaf 1 augustus 2015 worden in Nederland verschillende spelregelwijzigingen ingevoerd. In dit artikel geven we een opsomming van de belangrijkste aanpassingen.

 1. Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ("bitje”) te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorieën spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.

 2. De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

 3. Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer  teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

 4. Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.

 5. Voor wedstrijden IN DE SENIORENCOMPETITIE geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.

  Voor wedstrijden IN DE JUNIORENCOMPETITIE (inclusief jongste jeugd) geldt dat spelers de bal NIET boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

 6. In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.

 

19-3-2015
Meike uit de MD1 (11) jongste scheidsrechter Hisalis!
 
De arbitragecommissie is trots te melden dat onlangs 27 nieuwe clubscheidsrechters zijn geslaagd! Bijzonder is het certificaat voor de 11-jarige Meike uit de MD1 (zie foto). Voor zover wij weten de jongste scheidsrechter bij Hisalis ooit. Ook Tristan uit de JC1 (14 jaar) heeft het examen succesvol behaald. Vermeldenswaardig is verder het feit dat er ook drie vaders zijn die de CS kaart zullen gaan ontvangen.

De nieuwe scheidsrechters zullen binnenkort op onze velden beginnen met het fluiten van hun eerste wedstrijden. Zoals bekend doen zij dit eerst een aantal keer onder begeleiding van ervaren scheidsrechters.

Heb je ook interesse om de scheidsrechterkaart te halen? Iedereen die wil mag de cursus volgen. Ouders of spelers uit D/C teams die de spelregels goed willen leren (of zelf willen gaan fluiten) zijn meer dan welkom om zich in te schrijven voor de cursus.

De abitragecommissie ([email protected])

Notabene: vanaf de B leeftijd krijg je van ons een uitnodiging voor het volgen van de cursus; deelname is dan verplicht.
 

4-3-2015
Wedstrijden vanaf 21 maart beschikbaar voor zelf indelen
 
Scheidsrechters kunnen zich nu zelf indelen voor de wedstrijden vanaf 21 maart. Wil je zelf besluiten wanneer (en/of welk team en/of met wie) je fluit? Gebruik dan de mogelijkheid om je zelf in te delen voor een of meerdere wedstrijden. Op deze manier zal je niet worden verrast door een indeling van onze zijde. 

Log in op de website (menu 'leden', 'inloggen') en kies de optie 'LARS' (Leden Arbitrage Registratie Systeem).

 

16-2-2015
Oproep aan alle scheidsrechters!
 
Het wedstrijdsecretariaat junioren heeft de wedstrijden voor zaterdag 7, 14 en 21 maart ingepland. Scheidsrechters kunnen tot en met aanstaande vrijdag via de website zichzelf indelen voor deze wedstrijden (inloggen, optie LARS). Na vrijdag gaat de arbitragecommissie scheidsrechters naar eigen inzicht indelen.

Wil je dus niet verrast worden door onze indeling, maak dan dus gebruik van de mogelijkheid om zelf een wedstrijd te kiezen die goed past bij jouw eigen planning. Indelen werkt dan het meest efficiënt voor iedereen!

Notabene: Scheidsrechters die onder begeleiding gaan fluiten zijn al ingedeeld door ons.
 

26-12-2014
Arbitrage midwinter wedstrijden
 
De speeldagen en wedstrijden van de midwinter veldcompetitie zijn bekend. Dat betekent dat we ook beginnen met de scheidsrechterplanning. Belangrijk: de opzet van de senioren midwintercomptetie is gelijk als in het vorige seizoen. De 'thuis' wedstrijden kunnen op een andere locatie zijn. De seniorenteams moeten in alle gevallen zelf (!) voor een 'thuis' scheidsrechter zorgen!

De juniorenwedstrijden die onder begeleiding van een fluitcoach worden gefloten zijn reeds ingedeeld. De betreffende scheidsrechters zijn hierover al bericht. De overige juniorenwedstrijden staan nog open. Scheidsrechters kunnen zichzelf nu indelen voor deze wedstrijden. Door jezelf in te delen voorkom je dat je door de arbitragecommissie wordt ingedeeld op een dag en/of tijd waarop je niet beschikbaar bent. Vanaf zondag 28 januari 20:00 uur zal de arbitragecommissie scheidsrechters gaan indelen.

Wanneer je inlogt op de site, zie je rechts in beeld een link 'LARS' staan (Leden Arbitrage Registratie Systeem). Klik hierop en zie voor welke wedstrijden je jezelf kunt indelen.  

Let op: ben je ingedeeld door de arbitragecommissie, en kan je niet, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen! 

Notabene: de diensten voor de fluitcoaches zijn nu ook in te plannen. De fluitcoaches kunnen zichzelf (online) indelen tot zondag 28 januari 20:00 uur. 
 

18-12-2014
Interpretatie spelregels zaalhockey
 
Als je specifieke vragen hebt over de interpretatie van spelregels in de zaal dan zijn de zogenaamde 'briefings' van de KNHB nuttig referentiemateriaal. De briefings voor de bondscheidsrechters zijn wat specifieker en concreter dan die voor clubscheidsrechters. De laatste editie van de officiële spelregels zijn terug te lezen via deze link naar de website van de KNHB

Notabene: links alleen zichtbaar via de website.


 

19-11-2014
Verenigings Arbitrage Plan 2014-2016 in het kort
 

 Hoofdpunten van ons arbitrageplan:

 • Wie moeten hun Clubscheidsrechter (CS) kaart in bezit hebben (of halen)?

  • Leden die spelen in competitieverband vanaf tweede jaars B moeten de CS-kaart hebben en zelfstandig wedstrijden kunnen fluiten. De peildatum is 1 maart in het seizoen dat de speler tweede jaars B is. Om spelgerechtigd te zijn, moeten senioren in bezit zijn van de CS-kaart. Hebben zij deze niet, dan mogen zij niet deel nemen aan de competitie.

 • Hoe haal ik de CS-kaart en kan ik zelfstandig gaan fluiten?

  • Meerdere keren per jaar wordt er een opleiding gestart. De opleiding bestaat uit online E-learning, een bijeenkomst in het clubhuis en het examen. Als je geslaagd bent wordt je ingedeeld om onder begeleiding van een fluitcoach één of twee wedstrijden te fluiten. Vervolgens wordt je nivo bepaald en wordt je ingedeeld om wedstrijden te fluiten

 • Ik ben ingedeeld voor het CS-examen, maar ik heb het niet gehaald!

  • Wanneer aantoonbaar is (door vorderingen in E-learning, aanwezigheid op bijeenkomst clubhuis en examen) dat je je best hebt gedaan, dan kan er in overleg met de arbitrage commissie een nieuwe examendatum gekozen worden. Het kan zijn dat dit bij een andere vereniging is. Wanneer duidelijk is dat je niet voldoende je best hebt gedaan, dan wordt er ook een andere datum gepland, maar op dat moment kan het bestuur beslissen dat je niet speelgerechtigd bent en gepaste maatregelen nemen.

 • Hoe vaak moet ik fluiten?

  • Afhankelijk van het aantal scheidsrechters van jouw nivo en het aantal teams dat op dat nivo gefloten moeten worden, moet je rekenen op zo’n zes tot acht wedstrijden per seizoen. Dit is geen maximum en is afhankelijk van het aantal teams in verhouding tot het aantal scheidsrechters van een bepaald niveau. Hoe meer scheidsrechters, des te minder wedstrijden per scheidsrechter!

 • Kan ik mijzelf indelen om te fluiten?

  •  Ja, dat kan. Als je op de site hisalis.nl inlogt, zie je rechts onder "mijn Hisalis”, "LARS” staan. Als je hierop klikt, zie je de ingeplande wedstrijden waarvoor je je kunt indelen. 

 • Ik ben ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar ik kan niet!

  • Je dient altijd zelf voor vervanging te zorgen voor deze fluitdienst en door te geven aan de arbitrage commissie wie de wedstrijd voor jou fluit. De fluitdienst komt dan op de naam te staan van degene die je dienst overneemt. Het is, in goed onderling overleg, mogelijk om een ander je fluitdiensten te laten vervullen. De arbitrage commissie moet hiervan wel op de hoogte worden gesteld, zodat duidelijk is wie een wedstrijd fluit en bij wie de dienst geteld wordt. Let op: De scheidsrechter die in beginsel is ingedeeld voor een fluitdienst, blijft verantwoordelijk voor de fluitdienst en dus voor de vervanger. Als de vervanger niet op komt dagen, dan teld dit als no-show bij de in beginsel ingedeelde scheidsrechter.

 • Je was ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar bent niet op komen dagen.

  • Dit noemen wij een no-show. Je wordt dan op korte termijn ingedeeld voor twee wedstrijden (de verzuimde fluitbeurt en een extra wedstrijd). Bij een tweede en volgende no-show wordt in overleg met het bestuur een sanctie worden opgelegd. Boetes, opgelegd door de KNHB, ten gevolge van het niet op komen dagen van de scheidsrechter, worden op de betrokken scheidsrechter verhaald. 

 • Ik wil of kan geen wedstrijden fluiten!

  • Het staat senioren vrij om een vervanger voor een fluitdienst te regelen, waar bij de fluitdienst op naam van de ingedeelde scheidsrechter blijft staan. Wel moet hierbij rekening gehouden worden met het niveau van de wedstrijd en moet de arbitrage-commissie op de hoogte zijn. Scheidsrechters kunnen onderling afspraken maken over de tegenprestatie. Als tegenprestatie wordt wel een activiteit op de club of voor de vereniging verwacht. Belangrijk: Senioren die geen wedstrijden fluiten dienen wel in bezit te zijn van de CS-kaart om wedstrijden te kunnen spelen! Alle junioren vanaf de tweede jaars B-jeugd zijn verplicht wedstrijden te fluiten wanneer zij daarvoor ingedeeld worden.

 • Meer vragen?

  • Het uitgebreide Verenigings Arbitrage Plan staat op de site onder Documenten/Arbitrage. Mocht je daarna nog vragen hebben, stuur dan een mail naar: [email protected]

 

 

16-11-2014
Opfrisser arbitrage in de zaal
 
Net als in voorgaande jaren zal ieder zaalteam per wedstrijd zelf één scheidsrechter moeten aanleveren. Teams die in de veldcompetitie als elftal spelen moeten een scheidsrechter leveren die in het bezit is van een clubscheidsrechter (CS) kaart. Voor jongste jeugd teams (spelen nu achttal-hockey) is deze verplichting niet aan de orde; in deze competitie spreken we over spelbegeleiders in plaats van over scheidsrechters.

In beide gevallen moet men natuurlijk wel goed op de hoogte zijn van de spelregels in de zaal. Aangezien de vorige zaalcompetitie weer even geleden is willen we jullie de mogelijkheid bieden om de verschillen tussen veld- en zaalregels weer even op te frissen c.q. goed uit te leggen.
 
Voor spelbegeleiders, scheidsrechters, coaches, trainers en andere geïnteresseerden die op de hoogte moeten (of willen) zijn van de zaalregels organiseert de arbitrage commissie op vrijdag 21 november om 20.00 uur een bijeenkomst in het clubhuis. Op deze avond zullen de verschillen tussen de veld- en zaalregels aangestipt worden en is er de kans om vragen te stellen.
 
Tot de 21e!
 
De arbitrage commissie
 

14-11-2014
Behaalde scheidsrechter (CS) kaarten zijn binnen
 
De behaalde scheidsrechter (CS) kaarten zijn binnen! Ze zijn af te halen in het clubhuis. De kaarten zitten in het kaartenbakje dat naast de kassa staat. Iedereen die geslaagd is krijgt hier nog een e-mail over. Let op: in het bakje zitten ook nog wat CS kaarten die toebehoren aan cursisten uit de vorige ronde.
 

30-9-2014
Mondbeschermer per 1 juli 2015 verplicht
 
De KNHB heeft besloten dat het dragen van een mondbeschermer verplicht wordt gesteld. Dit geldt voor alle categorieën spelers (junioren/senioren) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. De nieuwe maatregel wordt per ingang van het hockeyseizoen 2015-2016 (1 juli 2015) van kracht. Tevens adviseert de KNHB om ook bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de mondbeschermer te dragen. Voor meer informatie omtrent de nieuwe maatregel klik hier.

 

29-9-2014
Gezocht: scheidsrechter-begeleiders!
 
Hisalis draagt elk seizoen zorg voor de opleiding van een groep nieuwe scheidsrechters. Naast de theoretische kant begeleiden wij deze nieuwe scheidsrechters ook actief tijdens hun eerste wedstrijden. De arbitragecommissie is op zoek naar vrijwilligers die de nieuwe scheidsrechters willen coachen tijdens hun spannende eerste ervaringen als arbiter.

Je gaat als ‘fluit-coach’ per seizoen circa drie tot vier wedstrijden begeleiden. Je kunt als begeleider zelf inplannen op welke datum en op welk moment je wilt begeleiden (zaterdagochtend of zaterdagmiddag, net als bij het zelf inplannen van de bardiensten). 

Houd je net als ons van goede arbitrage en heb je interesse om te helpen met de begeleiding van nieuwe scheidsrechters? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. We zorgen uiteraard voor een korte training zodat je als begeleider optimaal effectief zal zijn (zie ook hieronder).


Wat gaat het begeleiden ongeveer inhouden? 

Hisalis heeft het begeleiden van scheidsrechter vorm gegeven naar het beproefde en zeer succesvolle begeleidingsprotocol van MHC de Reigers (zie ook dit artikel).

Nieuwe scheidsrechters worden altijd ingedeeld op wedstrijden van het eenvoudigste niveau. Jij ontvangt de nieuwelingen circa een half uur voorafgaand de wedstrijd. Je stelt ze op hun gemak en je neemt alles nog even rustig met ze door, zodat de spanning wat zal afnemen. 

Uiteraard bespreek je in het voorgesprek zaken als hun houding, de wijze van gebaren en je gaat in op eventuele vragen die er vast nog zijn. Daarna gaan jullie naar buiten. Je geeft uitleg aan de coaches zodat ook zij op de hoogte zijn van de begeleiding. 

Daarna gaan de nieuwe scheidsrechters de wedstrijd fluiten. Tijdens de wedstrijd sta je via een headset in contact met de scheidsen - vooral om ze qua positionering te coachen. In de rust neem je een aantal opvallende situaties met ze door en geeft waar nodig aanvullende tips.

Na afloop bespreek je het wedstrijdverloop en denk je samen na over de volgende stappen. Nog een keer onder begeleiding fluiten of volgende keer al zelfstandig? Uiteraard vul je ook het DWF samen in. 
 

27-3-2014
33 nieuwe Hisalis scheidsrechtercursisten halen kaart!
 
Goed nieuws voor het scheidsrechtersteam: gisteravond hebben maar liefst 33 nieuwe scheidsrechters hun examen gehaald! Niemand is gezakt dus hulde aan ieders inzet om tot dit supermooie resultaat te komen.

De komende tijd gaan deze nieuwe scheidsrechters onder begeleiding van ervaren arbiters (de zogenaamde 'fluitcoaches') kennismaken met het fluiten. Ze beginnen hierbij met wedstrijden die relatief eenvoudig zijn te fluiten. De begeleiders coachen de nieuwe fluiters en zorgen voor directe (en vooral positieve) feedback. Op deze manier zorgen we er samen voor dat iedereen op een prettige manier kennis kan maken met de praktijk van het fluiten! Na een korte periode met introductiebegeleiding kunnen de nieuwe scheidsen zelfstandig hun eerste wedstrijden gaan fluiten.

We willen als vereniging ook nogmaals onze dank uitspreken naar Ad Verheij en Bertil Scholten van M.H.C. de Reigers die ons als vereniging de afgelopen maanden hebben ondersteund met het uitrollen van scheidsrechtersbegeleiding. Na de eerste maand kunnen we terugkijken op vooral hele positieve feedback van zowel de scheidsrechters, de fluitcoaches alsmede de thuis- en bezoekende teams!
 

4-3-2014
Cursus spelregels voor ouders
 
Sta je wel eens langs de lijn en heb je het gevoel dat je meer zou willen weten van de spelregels? Of fluit je al de nodigde wedstrijdjes in de jongste jeugd, en wil je "meegroeien” met het niveau van de kinderen?

Dan hebben we goed nieuws voor je!

Op dit moment hebben we nog circa twintig spelregel-cursusplaatsen beschikbaar binnen de capaciteit van ons opleidingsprogramma. De studie-uren belasting van deze (e-learning) cursus is ongeveer vijf uur. Het mooie is dat je hiervoor niet eens de deur voor uit hoeft. Je krijgt de training via een "web-based " systeem, en je kan dus vanachter je PC, laptop of tablet aan de slag gaan op het moment dat jij dat wilt. Via de bijlage kan je een impressie verkrijgen van hoe dit systeem er ongeveer uit ziet.

Als afsluiting is deelname aan een examen mogelijk (maar niet verplicht), dat schriftelijk zal worden afgenomen tijdens een avond in het clubhuis. Bij goed gevolg van dit examen kom je in bezit van de spelregelkaart, en ben je een officiële clubscheidsrechter. Dit houdt in dat je gerechtigd bent om wedstrijden te fluiten.

Voor de goede orde: als ouder is er geen enkele verplichting om wedstrijden te fluiten als je de kaart hebt gehaald! Het mag natuurlijk wel, maar we willen vooral de regelkennis bij ouders stimuleren via dit initiatief.

Deelname aan de spelregelcursus is kosteloos.

Je kunt je via e-mail aanmelden via de arbitragecommissie ([email protected]).

PS: ben je dyslectisch, en wil je examen doen, geef dit dan vooraf aan zodat wij hier zo goed mogelijk rekening mee kunnen houden.
 

4-3-2014
"Shake hands" campagne van start gegaan!
 
Op verschillende manieren heb je al kunnen horen dat vanaf komend weekend alle hockeyclubs van district Noord Holland met de ‘Shake hands’ campagne meedoen.

Het initiatief is bedoeld om sportiviteit en respect voorafgaand, tijdens en na de wedstrijd meer onder de aandacht te krijgen. Vanaf dit weekend is "shake hands" een vast onderdeel van iedere wedstrijd.

Coaches, team begeleiders, aanvoerders, spelers EN scheidsrechters hebben allemaal een belangrijke rol in dit initiatief!

Wat gaat er gebeuren?
 • Line-up: Bij aanvang van iedere wedstrijd vormen alle teams een line-up. De spelers doen dit door een rij te vormen, achter elkaar aan te lopen, langs alle tegenstanders te lopen en daarbij iedereen de hand te schudden.
 • Bedanken / feliciteren: Na iedere wedstrijd gaan alle spelers en beide scheidsrechters naar de middenstip om elkaar te bedanken/feliciteren.
 • Drankje: Na iedere wedstrijd wordt er gezamenlijk iets gedronken ter afronding van de wedstrijd.

Instructies voor aanvoerders, coaches en scheidsrechters:


Wij wensen iedereen heel veel sportieve wedstrijden toe!

Sjaak Glasbergen
S&R ambassadeur Hisalis

De actuele stand van zaken van Shake Hands kun je ook volgen via Twitter en Facebook, en bekijk ook zeker de videos!

 

23-2-2014
Bijeenkomst scheidsrechterbegeleiding dinsdag 25 februari
 
De vereniging heeft in de afgelopen periode een verbeterprogramma opgezet om het fluiten bij Hisalis naar een hoger niveau te brengen. Het gaat hierbij om verbeteringen op het gebied van de kwaliteit, de kwantiteit (‘aantal scheidsrechters’) en de mentaliteit (‘hoe gaan we om met het fluiten’).

Door een inhaalslag op het gebied van de scheidsrechteropleidingen zijn er veel nieuwe scheidsrechters bijgekomen. Een belangrijk punt in het verbeterprogramma is het goed opleiden van deze nieuwe scheidsrechters. Wij willen deze nieuwe scheidsrechters tijdens hun eerste wedstrijden actief gaan begeleiden. Hierbij maken we gebruik van een methode die door Mixed Hockey club de Reigers is ontwikkeld. Jij kan ons helpen met de begeleiding!

Op dinsdagavond 25 februari leggen we in het clubhuis de methode uit. Afhankelijk van het aantal begeleiders gaat het om circa drie tot vier wedstrijden begeleiden per seizoen. Je kunt als begeleider zelf inplannen op welke datum en op welk moment je wilt begeleiden (zaterdagochtend of zaterdagmiddag, net als bij het zelf inplannen van de bardiensten). 

Heb je interesse om mee te doen in de begeleiding? Kom dan 25 januari om 20:30 naar het clubhuis voor een presentatie over de methode. Ervaren begeleiders van MHC de Reigers leggen je in detail uit hoe je de nieuwe scheidsrechters gaat coachen.

Mocht je niet kunnen op 25 februari, maar wel interesse hebben om te begeleiden, stuur dan een e-mail naar [email protected]. We nemen dan contact met je op voor een persoonlijke uitleg.

Als je, net als ons, liefde hebt voor goede arbitrage, kom dan zeker langs, en help ons om gezamenlijk het fluiten weer goed op de rails te krijgen. We rekenen op jullie, want een vereniging als Hisalis verdient goede scheidsrechters!

Namens de gehele arbitrage-commissie een zeer sportieve groet, en tot 25 februari!,
Nanda Ruigrok, Chantal van Veen en Falco Paul

Wat gaat het begeleiden ongeveer inhouden? 

Om te beginnen worden nieuwe scheidsrechters ingedeeld op wedstrijden van het eenvoudigste niveau. Jij ontvangt de nieuwelingen circa een half uur voorafgaand de wedstrijd. Je stelt ze op hun gemak en je neemt alles nog even rustig met ze door, zodat de spanning wat zal afnemen. 

Uiteraard bespreek je in het voorgesprek zaken als hun houding, de wijze van gebaren en je gaat in op eventuele vragen die er vast nog zijn. Daarna gaan jullie naar buiten. Je geeft uitleg aan de coaches zodat ook zij op de hoogte zijn van de begeleiding. 

Daarna gaan de nieuwe scheidsrechters de wedstrijd fluiten. Tijdens de wedstrijd sta je via een headset in contact met de scheidsen - vooral om ze qua positionering te coachen. In de rust neem je een aantal opvallende situaties met ze door en geeft waar nodig aanvullende tips.

Na afloop bespreek je het wedstrijdverloop en denk je samen na over ‘de volgende stap’. Uiteraard vul je ook het DWF samen in.

 

5-12-2013
Regel eigen doelpunt per 1 februari afgeschaft
 
De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft haar leden geïnformeerd dat met ingang van 1 februari 2014 het experiment met het ‘eigen doelpunt’ niet langer zal worden toegepast. In navolging van dit besluit, zal ook de KNHB per 1 februari 2014 aanstaande de regel voor alle klassen afschaffen. 

De FIH heeft haar besluit genomen naar aanleiding van een inventarisatie onder verschillende betrokkenen, waarbij zowel bonden, spelers, scheidsrechters, coaches als officials zijn gehoord. Er is geconcludeerd dat de regel spelers zou kunnen aanmoedigen tot het hard en blind slaan van de bal in de cirkel, wat volgens de FIH leidt tot gevaarlijke spelsituaties. 

Elke wedstrijd vastgesteld voor 1 februari wordt met de eigen doelpunt-regel gespeeld en die erna zonder. De KNHB heeft echter een kleine uitzondering gemaakt voor de midwintercompetitie. Daar blijft de eigen doelpunt-regel gelden ook voor wedstrijden die eventueel na 1 februari 2014 worden gespeeld.
 

15-11-2013
Afronding DWF direct na de wedstrijd
 
Wekelijks worden veel wedstrijdformulieren niet tijdig afgerond. Dit geeft veel extra werk voor zowel onze wedstrijdsecretarissen als ook de hockeybond. Uitslagen worden hierdoor niet tijdig verwerkt.

De KNHB gaat strenger toezien op het tijdig afronden van de digitale wedstrijdformulieren. Het DWF moet bij voorkeur direct na de wedstrijd worden afrond in het bijzijn van zowel aanvoerders/coaches en scheidsrechters.

De bond kan een boete opleggen aan de partij die het DWF te laat indient. Dit kan oplopen tot een boetebedrag van 75 euro.

Niemand heeft belang bij het te laat invullen van het DWF. Blijf als coaches en scheidsrechters direct na de wedstrijd op het veld en rond het DWF af. Makkelijk, handig en voor iedereen beter!
 

8-11-2013
8 november tipavond voor scheidsrechterexamen
 
Het examen voor scheidsrechters komt dichterbij. Kom vrijdag 8 november naar het clubhuis en krijg belangrijke tips voor je examen. Aanvang 20.00 uur.

Examen Heren en Dames 1&2 op 14 november (aanvang 19.30 uur)
Examen Jongens A en Dames 3&4 op 19 november (aanvang 19.30 uur)
Examen Meisjes A op 21 november (aanvang 19.30 uur)


 

22-10-2013
Opleiding clubscheidsrechter: 14 november eerste examen!
 
Dit jaar gaan bijna honderd (!) leden op voor het examen clubscheidsrechter (CS). Het gaat hierbij om leden uit de senioren-teams (D1/D2/D3/D4, H1/H2 en HA) alsmede de A-jeugd. Bij Hisalis zijn er door omstandigheden al enige tijd geen opleidingen georganiseerd. De club is nu derhalve met een grote inhaalslag begonnen. Het is voor de vereniging van groot belang dat we het aantal leden met clubscheidsrechter-kaart snel ophogen.

De KNHB heeft een nieuw e-learning systeem ontwikkeld voor de opleiding tot clubscheidsrechter waarbij iedereen thuis 'online' de cursus volgt. Alle leden die examen moeten doen zijn inmiddels ingevoerd in het systeem van de KNHB. Er zal aanvullend nog een avond georganiseerd worden voor extra informatie. Het afsluitende examen zal op de club worden afgenomen.

De examendata zijn inmiddels bekend:
 • Donderdag 14 november 2013: Heren Veteranen, Heren 1/2, Dames 1/2
 • Dinsdag 19 november 2013: Dames 3/4, Jongens A
 • Donderdag 21 november 2013: Meisjes A
Alle leden zonder CS-kaart hebben ondertussen van de KNHB als het goed is een e-mail ontvangen met daarin een inlogcode en uitleg over het systeem. Deze inlogcode is persoonlijk. De inlogcode is door de KHNB aangemaakt; de vereniging heeft dus niet zelf deze codes!

Het is belangrijk om te controleren dat als je (zonder CS-kaart) in de betreffende teams speelt je de e-mail van de KNHB hebt ontvangen. Als dat niet zo is, controleer dan of je e-mailadres correct in LISA is opgenomen (dit kan via het besloten deel van de website). Als dit fout staat meld dit dan direct bij de arbitrage coordinator ([email protected]). Je bent zelf verantwoordelijk hiervoor - je kunt voor alle duidelijkheid dus geen beroep doen op een verkeerd geregistreerd e-mail adres...

Volgens de regels van de KNHB moeten leden vanaf een bepaalde leeftijd en speelniveau de opleiding tot clubscheidsrechter (CS) positief afsluiten. Het halen van "de kaart" is een verplichting vanuit de KNHB. Aan het niet behalen van de kaart zijn door het bestuur zeer duidelijke consequenties verbonden. 

De club verwacht van alle betrokken leden een adequate inspanning om de CS-kaart te behalen. Zonder scheidsrechters immers geen wedstrijden! Zo nodig kan op meerdere manieren bekeken worden of er actief is gewerkt aan het behalen van de kaart. De vereniging krijgt inzicht in wie actief is met e-learning en hoe ver men is gevorderd. Ook de aanwezigheid op de vragenavond zal worden bijgehouden, net als natuurlijk de aanwezigheid op het examen. Uiteraard gaan we uit van ieders positieve instelling. Tegelijkertijd is de situatie met betrekking tot het aantal actieve scheidsrechters op dit moment dusdanig dat de club zich geen mild beleid meer kan veroorloven. De opleiding is dus niet vrijblijvend, en zo nodig zal je worden aangesproken ten aanzien van je inzet. 

Voor verdere vragen over dit onderwerp kan je een e-mail sturen naar [email protected].

Veel succes alvast allemaal, en we rekenen natuurlijk op veel nieuwe scheidsrechters!
 

6-9-2013
Fluiten wanneer het jou uitkomt - plan zelf je beurten!
 
Wist je dat het mogelijk is om zelf eenvoudig je fluitbeurten in te plannen? Dit werkt voor iedereen erg prettig; voor de scheidsrechters, omdat zij zichzelf kunnen indelen wanneer het hun uitkomt, en voor de arbitragecommissie, omdat er nog maar weinig wedstrijden overblijven waarop mensen moeten worden ingedeeld.

Werkwijze

Om een fluitbeurt in te roosteren, dien je ingelogd te zijn op de website. Op de vernieuwde website kun je dit doen via de knop leden en dan kiezen voor inloggen. Log vervolgens in met jouw lidnummer en wachtwoord, en kies in het menu voor de optie LARS (Leden Arbitrage Registratie Systeem).

In het inroosterscherm zie je jouw scheidsrechter-niveau (zoals dat in het systeem bij ons bekend is). Je kan alleen inroosteren op wedstrijden die dat niveau behoeven. Als het niveau volgens jou onjuist is dan kan je dit via e-mail bekend maken aan [email protected].

Vervolgens zoek je een wedstrijd op die je wilt fluiten. Als het nog mogelijk is om je in te roosteren dan zie je rechts van de wedstrijd een link "Inplannen". Klik op deze link om je voor die wedstrijd in te plannen. Na het klikken op de link moet je nog extra akkoord geven ter bevestiging van je keuze. Wedstrijden waar je bent ingedeeld worden vervolgens in een groene kleur weergegeven.

Let op: na het inplannen voor een wedstrijd kan je dit niet meer zelf ongedaan maken. Wil je toch een aanpassing maken stuur dan een e-mail naar [email protected].

 
 

6-9-2013
Spelregelwijziging veldhockey 2013-2014
 
Met ingang van dit seizoen is er een wijziging in het veldreglement. Bij een tijdstraf voor een teambegeleider geldt vanaf het nieuwe seizoen dat het betrokken elftal met een speler minder speelt gedurende de straftijd voor de teambegeleider. De aanvoerder wijst een speler aan die het veld moet verlaten. Deze speler mag overigens gewoon wisselen gedurende de straftijd zolang het elftal maar met een speler minder speelt.

Deze regel geldt voor alle wedstrijden tussen twee elftallen (dus niet bij de jongste jeugd), en is al langere tijd van toepassing voor wisselspelers die een tijdstraf krijgen opgelegd. In de bijlagen staan de briefing voor clubarbitrage.

Vraag 1: Wat gebeurt er als een teambegeleider gedurende de wedstrijd tijdelijk van het veld wordt gestuurd (gele kaart)?

Antwoord 1: De betreffende teambegeleider moet 10 minuten buiten de omheining gaan staan en mag gedurende zijn tijdstraf niet coachen of aanwijzingen geven. Tevens speelt het betreffende team gedurende de tijdstraf met 1 speler minder. De aanvoerder wijst een speler aan die het veld moet verlaten. Deze speler mag overigens gewoon wisselen gedurende de tijdstraf, zolang het team maar met 1 speler minder speelt.

Vraag 2: Wat gebeurt er als een teambegeleider definitief van het veld wordt gestuurd (rode kaart)?

Antwoord 2: De betreffende teambegeleider mag zich gedurende het restant van de wedstrijd niet langer binnen de invloedssfeer van de wedstrijd begeven en mag dus ook niet achter de omheining meer gaan staan. Gedurende het restant van de wedstrijd speelt het betreffende team met 1 speler minder. De aanvoerder wijst een speler aan die het veld moet verlaten. Deze speler mag overigens gewoon wisselen gedurende de tijdstraf, zolang het team maar met 1 speler minder speelt.

 

3-7-2013
Indelen scheidsrechters
 
Hisalis is op zoek naar vrijwilligers die de scheidsrechters willen gaan indelen. Belangrijk werk, want zonder scheidsrechters zijn er immers geen wedstrijden!

Het inplannen zelf kost niet heel veel tijd, maar tijdens de competitieperiode zal je wekelijks zeker een uur tijd nodig hebben om alles op orde te houden. Deze werkzaamheden zijn ook prima 'duaal' uit te voeren (dus samen met iemand anders de verantwoordelijkheid delen, bijvoorbeeld om de week). De planning maak je via de module arbitrageplanning met het computerysteem van Hisalis. Je kunt dit thuis vanachter je eigen computer (of tablet) doen. 

De indeler zorgt er voor dat scheidsrechters ingedeeld worden voor de elftal thuiswedstrijden (D11-jeugd t/m senioren). Het inplannen moet zoveel mogelijk ruimschoots voorafgaand de wedstrijden gebeuren (circa twee tot drie weken eerder).

Bij het inplannen kijk je naar het nivo van de scheidsrechters enerzijds, en naar het niveau van de te fluiten wedstrijd anderzijds. Daarnaast kijk je naar de tijd waarop de scheidsrechter eventueel zijn/haar eigen wedstrijd speelt alsmede voorkeurtijden die zijn opgegeven. Deze informatie is allemaal overzichtelijk beschibaar via de arbitragemodule. Het proces van indelen is semi-geautomatiseerd, maar inhoudelijk blijft het mensenwerk. Uiteraard begeleiden we je hierbij tijdens de beginperiode.

Na het maken of aanpassen van de planning communiceer je de indeling via de arbitragemodule (de e-mails worden automatisch naar alle ingeplande scheidsrechters verstuurd). Verder zal je natuurlijk af en toe de mailbox van de arbitrageplanning moeten checken en eventueel correcties op de planning maken. Aanvullend heb je zo nu en dan overleg met de wedstrijdsecretarissen.

Overigens kunnen scheidsrechters ook zelf hun wedstrijden gaan inplannen via de module LARS (beschikbaar in het besloten ledendeel van de website). Dit is vergelijkbaar met het zelf plannen van de bardiensten. Naar mate deze functie beter gebruikt gaat worden zal het indelen minder werk omvatten. Het verder promoten van deze functionaliteit is iets wat hoog op de agenda staat.
 
Heb je interesse, of wil je meer informatie over deze functie, stuur dan een mailtje naar Jocelyn Flippo.

Bestuur H.C. Hisalis
 

24-11-2012
Onze scheids, mijn held!
 
In de afgelopen weken hebben tal van verenigingen hun verhaal al op Onzescheids.nl gepost. Zij komen in aanmerking voor een prijs van € 5.000, net als andere verenigingen die de komende tijd hun aansprekende en inspirerende verhalen op de site plaatsen. In de campagne "Onze Scheids, Mijn Held” wordt zo uitgesproken wat elke sporter wel denkt, maar niet vaak zegt: zijn waardering voor de scheidsrechter, officials en arbitrage. Heb je een leuk verhaal over het fluiten bij Hisalis, laat het dan via onzescheids.nl weten!
Onze scheids, mijn held
Onze scheids, mijn held
Onze scheids, mijn held

IN DEZE EDITIE

Onze scheids, mijn held BEKENDE OUD-SPORTERS OVER SCHEIDSRECHTERS EN ARBITRAGE
Onze scheids, mijn held DOE MEE MET ONZE SCHEIDS, MIJN HELD
Onze scheids, mijn held ONZE SCHEIDS, MIJN HELD
Onze scheids, mijn held

BEKENDE OUD-SPORTERS OVER SCHEIDSRECHTERS EN ARBITRAGE:

Floris Evers, tophockeyer en winnaar Olympisch zilver:

"VAN EEN GOEDE SCHEIDSRECHTER HEB JE GEEN LAST, DIE IS ER EN DIE FLUIT ALS HET NODIG IS."

"Natuurlijk hebben we allemaal wel eens kritiek op de scheidsrechter, zeker op momenten dat we zelf niet lekker in ons vel zitten als spelers. Maar als geblesseerde teamgenoten bijvoorbeeld moeten fluiten op de training, besef je wel dat we groot respect moeten hebben voor de scheidsrechters en dat we blij moeten zijn dat er elke zondag weer twee zijn."

Onze scheids, mijn held

Fotografie: KNHB:Koen Suyk

Onze scheids, mijn held
Onze scheids, mijn held
Onze scheids, mijn held

LEES DE INSPIRERENDE VERHALEN OP ONZESCHEIDS.NL

In de afgelopen weken hebben tal van verenigingen hun verhaal al op Onzescheids.nl gepost. Zij komen in aanmerking voor een prijs van € 5.000, net als andere verenigingen die de komende tijd hun aansprekende en inspirerende verhalen op de site plaatsen. In de campagne "Onze Scheids, Mijn Held” wordt zo uitgesproken wat elke sporter wel denkt, maar niet vaak zegt: zijn waardering voor de scheidsrechter, officials en arbitrage.

Onze scheids, mijn held

Zo geeft rugbyvereniging R.C. Waterland uit Purmerend arbitrage die het verdient. De club zelf betrekt ouders door hen cursussen over het rugby en de regels aan te bieden. UNA/Brinvast uit Veldhoven stelde eind 2010 een arbitrageplan in, gericht op het aanstellen, opleiden en begeleiden van verenigingsscheidsrechters. En hockeyvereniging NMHC uit Nijmegen benadrukt het belang van een "goede structuur” voor het opleiden en inzetten van scheidsrechters. Zo staan er nog veel meer aansprekende en inspirerende verhalen van verenigingen uit verschillende sporten op Onzescheids.nl.

Onze scheids, mijn held

SPREEK JE OOK UIT. VERTEL HOE JIJ - EN JE VERENIGING - SCHEIDSRECHTERS WAARDEERT EN MAAK KANS OP € 5.000,- VOOR DE CLUB

KIJK OP ONZESCHEIDS.NL

Onze scheids, mijn held
Onze scheids, mijn held

 

7-10-2012
Sanctiebeleid bij niet opkomen voor fluiten
 
Het gebeurt wel eens dat een scheidsrechter onverwacht uitvalt. Dan is het een hele opluchting als iemand spontaan bereid is om in te springen. Immers, zonder scheidsrechters geen wedstrijd. Derhalve is het voor Hisalis onacceptabel als je niet komt opdagen als je bent ingedeeld om te fluiten. De sanctie voor niet verschijnen voor fluiten is dat je een eigen wedstrijd zal moeten overslaan. Aanvullend zal je twee extra wedstrijden moeten gaan fluiten. Wanneer deze ook niet worden vervuld volgt onherroepelijk schorsing. Dit is besloten in de bestuursvergadering van 1 oktober 2012 (zie de website onder "Bestuursbesluiten”). De club gaat hier nu streng op toezien.

Als je ingedeeld bent, maar niet kan, dan dien je zelf vervanging te regelen. Zorg daarnaast ook dat je juiste e-mail adres in het ledenadministratiesysteem is opgenomen (hier ben je ook zelf verantwoordelijk voor). Dit is belangrijk omdat de indelingen per e-mail worden verzonden. 

 

7-10-2012
Nieuws van de arbitragecommissie
 
De KNHB zet het komend seizoen hoog in op de nieuwe scheidsrechterscursus gebaseerd op "e-learning": zelf thuis (via het internet) oefenen door middel van voorbeeldfilmpjes met uitleg, in je eigen tijd, in je eigen tempo. Wij vonden de sneak preview er veelbelovend uitzien! Verdere informatie, start- en examendata volgen binnenkort. De cursus is verplicht voor 16 plussers die nog geen kaart hebben. 14-15 jarigen zijn van harte uitgenodigd om de cursus te doen. Ook voor ouders van jongste jeugd leden een uitgelezen kans om de regels te leren, en hopelijk eens een partijtje te fluiten. 

Let op: alle leden van 16 jaar en ouder zijn verplicht om de scheidsrechterkaart (C-kaart) te hebben. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, fluit je gemiddeld zo’n 3 a 4 wedstrijden per seizoen. Het behalen van de C-kaart zorgt er natuurlijk ook voor dat je de regels tot in detail goed leert kennen.

Scheidsrechter-coaches gezocht

Je gloednieuwe scheidsrechterskaart op zak, en dan voor het eerst fluiten… beetje spannend! Ervaren scheidsrechters willen je graag op weg helpen: voorbespreken, tips & tricks, feedback. Geen schaduw-scheidsrechter, maar je eigen coach. Het komend seizoen wil de arbitrage commissie onervaren scheidsrechters op zaterdagochtend begeleiden door een scheidsrechter-coach. We zoeken nog enkele scheidsrechter-coaches!

Collega's voor de arbitragecommissie gezocht

De arbitragecommissie is op zoek naar 2-3 collega’s om de commissie te versterken. Ervaring als scheidsrechter is niet nodig, enthousiasme en een beetje tijd wel. Zie de bijlage voor de volledige vacaturetekst.

Namens de arbitragecommissie van H.C. Hisalis ([email protected]),

Gertrud Suurmond
Katrien Grünberg
 

30-7-2012
"Fluitend de zomer in”
 
 • In het afgelopen seizoen hebben we weer kunnen rekenen op de inzet van heel veel scheidsrechters om jeugd-, senioren- en zaalhockeywedstrijden te fluiten. Geen wedstrijd zonder de 23ste en 24ste man op het veld. Hisalis bedankt alle scheidsrechters hartelijk voor hun inzet!
 • Om een paar scheidsrechters extra in het zonnetje te zetten, laten we de statistieken voor zich spreken: gemiddeld fluit elk Hisalis lid ouder dan 16 jaar zo’n 4 a 5 wedstrijden per seizoen. Het gebeurt wel eens dat een scheidsrechter onverwacht uitvalt. Dan is het een hele opluchting als iemand spontaan bereid is om in te springen. Zo hebben we meermalen een beroep kunnen doen op Maarten Verspoor, Sven Cozijn en Flip van ’t Pad Bosch, Femke Austie en Simone Augustinus. Dank daarvoor!
 • Een goede "scheids” draagt bij aan een leuke, sportieve wedstrijd. De arbitragecommissie wil jullie ook komend seizoen weer op scherp zetten met een opfriscursus door Ewout van Aaken. Hij is ervaren internationaal bondscheidsrechter, en weet de fijne kneepjes aansprekend over te brengen, o.a. met voorbeeldfilmpjes.
 • De KNHB zet het komend seizoen hoog in op de nieuwe scheidsrechterscursus, door
  e-learning. Zelf thuis oefenen door middel van voorbeeldfilmpjes met uitleg, in je eigen tijd, in je eigen tempo. Wij vonden de sneak preview er veelbelovend uitzien! Verdere informatie, start- en examendata volgen.  
 • Vanaf 16 jaar ben je verplicht om de scheidsrechterskaart (de C-kaart) te halen en af en toe te fluiten. Niet fluiten betekent niet spelen. Veel scheidsrechters maken licht werk. Daarom zijn ook enthousiaste 14+ jeugd en ouders van harte uitgenodigd om de C-kaart te halen.
 • Je gloednieuwe scheidsrechterskaart op zak, en dan voor het eerst fluiten… beetje spannend! Ervaren scheidsrechters willen je graag op weg helpen: voorbespreken, tips & tricks, feedback. Geen schaduw-scheidsrechter, maar je eigen coach. Het komend seizoen worden onervaren scheidsrechters op zaterdagochtend ingedeeld samen met een scheidsrechter-coach. We zoeken nog enkele scheidsrechter-coaches!
 • De arbitragecommissie wil Peter Steenbergen en Hans Edginton bedanken voor hun inzet voor de commissie in het afgelopen seizoen. We hebben 2 vacatures, doe jij mee?

 

Fijne vakantie!

De arbitragecommissie Hisalis ([email protected])
Gertrud Suurmond
Katrien Grünberg

 

4-3-2012
Hisalis zet scheids op scherp (12/03)
 

 

Opfriscursus voor alle scheidsrechters op maandag 12 maart

Hockeyclub Hisalis nodigt JOU uit om weer even op SCHERPgezet te worden met aanwijzingen over de nieuwste spelregels, en tips & tricks van de expert voor het leiden van een wedstrijd. De spelregel opfriscursus is voor alle spelers met een C-kaart. Ook ouders met C-kaart zijn van harte uitgenodigd. De cursusavond worden gegeven door Ewoud van Aken, ervaren bondsscheidsrechter en KNHB opleider.

Wanneer: Ma. 12 maart 2012

Hoelaat: 20.00 – 22.00

Waar: Clubhuis Hisalis

Tot ziens op 12 maart!

De Hisalis Arbitrage Commissie (e-mail: [email protected]).

Lees meer...

Van de Arbitragecommissie:

Hisalis is blij met zijn scheidsrechters. Geen wedstrijd zonder de 23ste en 24ste man op het veld. Een goede "scheids” draagt bij aan een leuke, sportieve wedstrijd. Elke week zijn er weer veel mensen nodig om jeugd-, senioren- en zaalhockeywedstrijden te fluiten. Een hele klus! Wij hebben jullie hulp hard nodig. Immers, veel scheidsrechters maken licht werk.

Ben jij…

¼ 16 jaar of ouder, en heb je nog GEEN C-kaart?

¼ onervaren C-kaart houder, vind je het best lastig om goed te fluiten?

¼ Tussen 14 en 16 jaar en zou je al willen fluiten?

¼ er een beetje "uit” geraakt? Ook U, ouders langs de lijn!

¼ scheidsrechter met veel plezier in het fluiten, zou je best moeilijkere wedstrijden willen (leren) fluiten?

Speciaal voor jullie biedt Hisalis

Ø Spelregelcursussen vanaf 14 jaar (verplicht vanaf 16 jaar)

Ø Opfriscursus voor (oud) kaarthouders

Ø Begeleiding en coaching voor onervaren scheidsrechters

Ø Extra opleiding en coaching voor ervaren scheidsrechters met ambitie

Dit is de agenda voor de komende maanden:

Opfriscursus C-kaart

Voor alle spelers met een C-kaart (senioren, A jeugd, ouders) om weer even op scherp gezet te worden, met aanwijzingen over de nieuwste regels, tips & tricks voor het leiden van een wedstrijd. De cursus worden gegeven door Ewoud van Aken. Hij is ervaren bondsscheidsrechter en KNHB opleider.

Deelname is kostenloos.

Wanneer: Maandag 12 maart 2012

Hoelaat: 20.00 – 22.00

Waar: Clubhuis Hisalis

E-learning Spelregelcursus met C-kaart examen

Hisalis doet mee aan een proef met e-learning. Dat is de KNHB spelregelcursus, maar dan via internet dmv instructie, filmpjes, beelden etc. Handig te plannen in je eigen tijd! Geen verplichte bijeenkomsten meer. Jammer! Wel handig te combineren met huiswerk! Alleen het examen vindt plaats op de club. Deelname aan de cursus is kosteloos. Ook het examen is kosteloos… tenminste als je het examen ook echt aflegt! Bij niet verschijnen brengt de club 50 euro in rekening.

Speciaal aanbevolen voor spelers van 16 jaar en ouder die nog niet de (verplichte) kaart hebben. Ook spelers vanaf 14 jaar mogen meedoen. En natuurlijk ouders!

Wanneer: volgt (waarschijnlijk vanaf mei 2012).

Examendatum: volgt

Waar: Op elke PC, waar je maar wil

Aantal deelnemers: volgt

Meld je aan dmv email aan [email protected].

Coaching van beginnende scheidsrechters

Nieuwe C-kaart houders worden in het begin van het nieuwe seizoen tenminste 3x ingeroosterd voor een jeugd/jongste jeugd wedstrijd op de zaterdagochtenden, waarbij er scheidsrechterscoaches aanwezig zijn om voor- en nabespreking te doen en tips te geven.

Start: nieuwe hockeyseizoen (sept. 2012)

Wij zoeken nog scheidsrechterscoaches. Heb je een C-kaart of B-kaart, heb je al ruime ervaring met fluiten, en vind je het leuk om scheidrechters op een positieve manier te begeleiden bij hun eerste wedstrijden? Meld je dan aan dmv e-mail aan [email protected].

Arbitrage Dream Team

Het Arbitrage Dream Team is voor jonge, talentvolle scheidsrechters met ambitie. Heb je een C-kaart, veel plezier in het fluiten van wedstrijden, en al enige ervaring, en wil je op naar de top? Dan is het Arbitrage Dream Team wellicht iets voor jou. Speciaal voor het Dream Team organiseert Hisalis een Masterclass, deelname aan Young Umpire Challenge, opleiding voor C-plus kaart, en eventueel bondsscheidsrechter (B-kaart).

Eerste bijeenkomst in september 2012 (datum volgt).

Belangstelling? Meld je aan d.m.v. email aan [email protected].

Ouders langs de lijn

"Waarom wordt er niet voor buitenspel gefloten?” "Bestaat er geen afhouden meer?”

Herkent U dit? Hebt u wel ervaring als scheidsrechter, maar is uw kennis wat roestig, dan is de opfriscursus op 12 maart ook voor u. Wij hopen dat ook ouders met hockey ervaring zonder C-kaart zich opgeven, en als zo als scheidsrechter-begeleider met de F en E teams van hun kinderen kunnen meegroeien.

Meld je aan d.m.v. email aan [email protected].

De Hisalis Arbitrage Commissie

Gertrud Suurmond (planning)

Katrien Grünberg

Hans Edgington

e-mail: [email protected].

 

 

Back to Top

Agenda komende week
De agenda is leeg
Hele agenda
Hisalis app
iOS app Android app
Snelkoppeling
Fotoalbums


Verslagen
Nog geen verslagen.
Verslag schrijven
Club Prestaties
overall greengeelred
week greengeelred

overall: 28% |week: 67%

Clubcompetitie
Seizoen
# T RP P # w # d
1 Jongens A1 6,688 107 16 160
2 Meisjes B4 4,375 70 16 61
3 G-Hockey 2 4,143 29 7 29
4 Meisjes A2 4,000 60 15 50
5 Meisjes C4 3,882 66 17 59
Gehele clubcompetitie
Keeperscompetitie
  Keeper # tegen
1 P Vreeken 6
2 L Vos 7
3 R van der Vlis 10
4 S de Bart 11
5 J Lohman 14
6 M van den Berg 15
7 C Bogaards 18
8 L Omvlee 19
9 M Knaap 19
10 M van der Linden 20
# tegen = aantal doelpunten tegen
Gehele keeperscompetitie
Laatste reacties
Statistieken
Woensdag 24 april 2019
Aantal leden (info) 680
Nu online 240
Leden met @ 100,0%
SMS Bereik (teams) 72,4%
Hockey.nl

Powered by LISA