header foto header foto header foto header foto
 
Technische Commissie Aug
9

VOG voor trainers verplicht vanaf dit seizoen

De club is sinds een aantal jaar bezig met de introductie van maatregelen om een zo prettig mogelijk sportklimaat te creëren. Hisalis wil niet alleen de leukste club van de Bollenstreek zijn, maar ook de veiligste. De vereniging hecht er grootte waarde aan dat ieder lid in een veilige omgeving bij Hisalis kan sporten (minderjarige leden in het bijzonder). In dit kader is vorig seizoen onder meer al de vertrouwenscommissie en de ambassadeur voor sportiviteit en respect aangesteld. 

In de sport is de relatie tussen trainer en sporter erg belangrijk. Helaas leert het dagelijkse nieuws dat deze relatie ook kwetsbaar kan zijn. Om de kans op mogelijke excessen bij Hisalis te verkleinen zullen vanaf dit seizoen alle trainers van zestien jaar of ouder die training aan minderjarigen gaan geven een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten afgeven. Trainers zonder VOG kunnen per seizoen 2014/2015 bij Hisalis geen trainingen meer aan minderjarigen verzorgen. De club loopt met deze maatregel voorop binnen de hockeywereld.

Een VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van iemand geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel. Het verplicht stellen van de VOG geeft meer zekerheid over het verleden van mensen en vermindert de kans dat iemand die eerder in de fout is gegaan (met minderjarigen) een daaraan gerelateerde functie binnen de vereniging kan uitoefenen. De invoer van de VOG voor de genoemde groep trainers is dus een maatregel die de kans op vormen van grensoverschrijdend gedrag verkleint. 

Op dit moment is er nog geen VOG verplichting voor coaches. Volgend jaar zal worden bezien of de VOG per seizoen 2015/2016 ook voor coaches verplicht zal worden. Een belangrijke afweging hierbij is het inschatten van risico’s op grensoverschrijdend gedrag. Hierbij zullen de omgangsvormen van coaches in relatie tot minderjarige leden in het bijzonder in overweging worden genomen.

Sponsoren

App Android App IOS

Agenda

Nog geen agenda punten.